Laadpalen voor elektrische auto’s

Voor het rijden op elektriciteit is een groeiende belangstelling, de eerste elektrische auto’s rijden inmiddels op de weg.Laadpaal
Het laden van elektrische auto’s gaat met veel vermogen gepaard, de elektrische installatie moet geschikt zijn om deze vermogens te leveren. Vaak zijn er aparte groepen en uitbreidingen van verdeelinrichtingen nodig om een laadpaal aan te kunnen sluiten.

Het laden van elektrische auto’s kan op 2 manieren gebeuren:
1) met het snellaad proces
2) met het normale laadproces.

De volgende termen worden gebruikt bij het laden van elektrische auto’s:

Mode 1

Mode 1 is laden m.b.v. een gewoon stopcontact (220V, max 10A) zonder begrenzing. Voor auto’s wordt mode 1 laden niet gebruikt.

Mode 2

Mode 2 is laden met een vaste stroombegrenzer, meestal aan een gewoon stopcontact of via een simpele laadpaal thuis. De laadkabel van een elektrische auto is meestal voorzien van een stroombegrenzer. In theorie kan je met mode/level 2 tot 32A laden. In praktijk zal de maximale laadstroom zo’n 10A bedragen. De kans op overbelasting van de stroomgroep waarop wordt geladen is geminimaliseerd.

Laadpaal

Mode 3

Mode 3 is gecontroleerd laden. Er wordt gecommuniceerd tussen de auto en de lader en pas als er een geschikte laadstroom is “afgesproken” tussen de auto en de laadpaal wordt er spanning op de het stopcontact gezet. Via de zgn. control pilot pin in de stekker wordt doorgegeven welke stroom de auto mag trekken.
Thuis heb je voor Mode 3 een speciale eindgroep nodig, minimaal vergelijkbaar met de aansluiting voor een elektrisch apparaat. Het laadvermogen voor thuisgebruik bedraagt 16A tot 32 A.

Mode 4

Mode 4 is DC-laden snelladen waarbij de laadpaal zelf het gehele laadproces bepaalt. De laadpaal wordt bij wijze van spreken direct op de autobatterij aangesloten. Bij mode 1 t/m 3 wordt altijd geladen via een in de auto aanwezige AC/DC omvormer en wordt het laadproces door de auto zelf bepaalt. Het voertuig moet speciaal geschikt zijn voor de mode/level 4 laadwijze. Voor deze mode is een zware elektriciteitsaansluiting nodig en deze manier van laden zal in de toekomst het meest te vinden zijn langs de snelwegen.

Laad levels

In de VS wordt in plaats van de Mode een Level aanduiding gebruikt.

  • Level 1 laden, vergelijkbaar met mode 1 en mode 2
  • Level 2 laden, vergelijkbaar met mode 3
  • Level 3 laden, vergelijkbaar met mode 4